Vraag en Antwoord

Omdat het dak zo’n vanzelfsprekend onderdeel van het geheel is, vergeten veel mensen hier vaak de noodzaak van. Het is dan ook van uiterst belang om uw dak, en alles wat hiermee te maken heeft, de juiste zorg en aandacht te geven.
Wij begrijpen dat als er eenmaal problemen rondom het dak zijn, veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Juist daarom hebben wij hieronder een lijst met alle vragen en antwoorden betreffende uw dak.
Mocht uw vraag er niet tussen staan, of wilt u simpelweg een professioneel advies, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met Tolmeijer Dakdekkers.

Noodreparatie

Heeft u een probleem dat echt geen minuut langer kan wachten? Bel dan direct 06 10 900 200. Wij zijn 24/7 bereikbaar voor spoedreparaties.

Waarom een bitumen dak?

Bitumen dakbedekking is veruit de meest populaire keus op de Nederlandse daken. Maar waarom is bitumen nu eigenlijk zo populair?
Wordt al lang gebruikt, dus is kwalitatief ver doorontwikkeld
Is relatief goedkoop
Heeft een bewezen levensduur van meer dan 30 jaar
Makkelijk om zelf te onderhouden
100% recyclebaar, dus milieuvriendelijk
Ideaal voor renovaties door de mogelijkheid van “overlagen”
Makkelijk te verwerken op vele oppervlakken
Kan eenvoudig geïsoleerd worden

Hoe lang gaat een bitumen dak mee?

Platte daken krijgen veel te verduren door de jaren heen. Vorst, neerslag, UV-straling en andere factoren spelen hier allemaal een rol in. Een dak dat bijvoorbeeld veel in de zon staat zal dus een kortere levensduur hebben dan eenzelfde dak in de schaduw. Toch zal een goed onderhouden bitumen dak gemiddeld ruim 30 jaar mee gaan.

Wanneer onderhoud aan het dak?

Het is aan te raden om eens in het jaar, zelf het dak te inspecteren. Doe dit liever niet tijdens (extreme) hitte of kou, dit kan het dak beschadigen. Het voor- of najaar is dus de beste tijd om dit te doen. Onderhoudswerkzaamheden zijn normaalgesproken vrij gemakkelijk zelf uit te voeren. Het belangrijkste is om het dak vrij te maken van mos, algen, bladeren en andere ongewenstheden. Regelmatig onderhoud zal de levensduur van uw bitumineuze dakbedekking aanzienlijk verbeteren. Let wel op dat u het dakleer hierbij niet beschadigd.
Ook is het belangrijk om te controleren op blaasvorming, barstjes en scheuren. Als u deze ontdekt is het ten zeerste aanbevolen om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Tijdige herstelwerkzaamheden kunnen namelijk voorkomen dat er lekkages ontstaan die de onderliggende constructie aantasten.

Overlagen van dakbedekking. Wat houdt het in?

Eigenlijk beschrijft het woord “overlagen” al vrij simpel en duidelijk wat het betekent. Er wordt namelijk een nieuwe laag dakbedekking aangebracht over de al bestaande laag. Bij dit proces hoeft de huidige dakbedekking dus niet eerst verwijderd te worden. Dit bespaart een hoop tijd, en zal daarom de kosten aanzienlijk drukken. Daarbij komt nog eens dat de oudere dakbedekking zorgt voor extra bescherming. In veel gevallen zal dit dus de geprefereerde optie zijn.
Helaas is overlagen niet altijd mogelijk. Dit kan het geval zijn wanneer er al vele eerdere lagen zijn aangebracht. U kunt zich voorstellen dat al dit extra materiaal ook het nodige gewicht met zich meebrengt. Uit veiligheidsoverwegingen zullen wij in zulke gevallen daarom aanraden om toch een volledige renovatie uit te laten voeren.
Het kan ook zo zijn dat uw bestaande dakbedekking niet geschikt is voor overlagen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u mastiek op uw dak heeft.
Voor advies over uw specifieke situatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Wat zijn de verschillen tussen EPDM en bitumen?

Zoals altijd zijn er voor- en nadelen aan bepaalde zaken verbonden. Zo is dat, in dit geval, ook met bitumen en EPDM dakbedekking. EPDM wordt steeds vaker gekozen als bedekking van het platte dak. Toch kiezen wij nog steeds voor het oude vertrouwde bitumen. Hieronder een kort overzicht met een aantal verschillen tussen EPDM en bitumen.

 

Bitumen EPDM
Wat is het? Bitumen is een restproduct dat ontstaat bij het verwerken van aardolie. Dat bitumen een belangrijke functie heeft gevonden, en daardoor niet slechts afval is, is dus een mooie bijkomstigheid in dit verwerkingsproces. EPDM is een verzamelnaam voor verschillende soorten synthetisch rubber. Dit betekent dus ook dat de ene EPDM de andere niet is. Hierdoor zijn er verschillende kwaliteiten van dit materiaal in omloop.
In welke vorm kom je het tegen? Bitumineuze dakbedekking is in meerdere soorten verkrijgbaar. Alle soorten hebben echter hetzelfde hoofdbestanddeel maar zijn gemodificeerd om bepaalde gunstige eigenschappen van andere materialen over te nemen. Denk hierbij aan elasticiteit en UV-bestendigheid.

Zoals gezegd is EPDM een verzamelnaam. Dit betekent dus dat er verschillende soorten en kwaliteiten in omloop zijn.

Hoe te monteren? Voor het plaatsen van bitumen wordt er gebruik gemaakt van een brander om het materiaal te verwarmen zodat dit vervolgens hecht aan uw dak. Hiervoor is dus een ervaren vakman nodig.

Het plaatsen van EPDM is relatief makkelijk te doen omdat er, in tegenstelling tot bitumen, geen brander aan te pas komt. U zou EPDM dus zelf, zonder hulp van een professional, op uw dak kunnen lijmen.

Onderhoud Bitumen is vatbaarder voor begroeiingen en het is dus belangrijk om eens per jaar uw dak te inspecteren en indien nodig hiervan vrij te maken.

EPDM heeft minder onderhoud nodig omdat algen en mossen niet kunnen groeien op rubber. Het is wel verstandig om uw dak vrij te houden van bladeren en andere ongewenstheden.

Kosten Kiest u ervoor om het werk aan uw dak over te laten aan een ervaren dakdekker, dan bent u met bitumen goedkoper uit dan met EPDM. EPDM kan goedkoop geplaatst worden wanneer u de werkzaamheden zelf uitvoert. Houdt er wel rekening mee dat u zelf waarschijnlijk niet dezelfde kwaliteit kan garanderen als dat een vakman kan. Laat u het werk wel over aan een expert dan bent u met EPDM duurder uit dan wanneer u kiest voor bitumen.

Conclusie: Ondanks dat EPDM een aantal interessante voordelen heeft kiezen wij nog steeds voor bitumen, dat door de jaren heen haar kwaliteit al ruim heeft bewezen. Bovendien is het jaarlijkse onderhoud aan een bitumen dak nauwelijks meer dan bij EPDM. Want ondanks dat er geen begroeiing is, zult u toch het dak op moeten om het vrij te maken van bladeren en ander vuil. De gemodificeerde bitumen varianten kunnen ook zeker tippen aan de elasticiteit en UV-bestendigheid van EPDM. Daarnaast is bitumen ook nog eens enorm sterk, waterbestendig, renovatie vriendelijk, recyclebaar en goed geprijsd. Met bitumen weet u precies wat u krijgt, en komt u nooit voor verrassingen te staan.

Waarom is isolatie belangrijk?

Het buitenhouden van kou en binnenhouden van warmte is natuurlijk de eerste simpele reden waarom uw dak vakkundig geïsoleerd moet worden. Omdat warme lucht stijgt gaat normaalgesproken veel warmte via het dak verloren. Bij een degelijke dakisolatie wordt dit probleem sterk teruggedrongen. Hierdoor zult u in de wintermaanden geld besparen op de stookkosten. In de zomermaanden wordt de warmte van buitenaf juist buiten gehouden en kunt u genieten van een koelere ruimte.
Een andere reden, die misschien nog wel belangrijker is, is het beschermen van de onderliggende constructie. Door temperatuurverschillen zullen de constructiematerialen uitzetten en krimpen. Door deze veranderingen zullen de gebruikte materialen worden aangetast waardoor er barsten en scheurtjes kunnen ontstaan.
Tenslotte kan door een slechte isolatie ook vocht binnendringen in deze materialen. Dit kan o.a. zorgen voor houtrot en schimmelvorming.
Samen kunnen deze factoren de constructie dermate aantasten dat deze uiteindelijk volledig zal moeten worden vervangen.
Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden bij het isoleren van uw dak, maar helaas is niet elke optie geschikt voor elk dak. Als u meer informatie wilt over de beste oplossing voor uw dak kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Mastiek op het dak, wat moet ik doen?

Mastieken dakbedekking was vroeger de standaard voor platte daken. Helaas had mastiek een hoop nadelen. Het gebruik van mastiek op daken is volledig gestopt toen men er eind jaren ‘70 ook nog eens achter kwam dat het gebruik ervan gezondheidsrisico’s met zich meebracht.
Als u nu nog mastiek op uw dak heeft, is dit dus al minstens 50 jaar geleden geplaatst! Dit is dus zeker aan vervanging toe.
Het kan zijn dat u nog geen problemen ondervindt aan het dak, maar door de hoge leeftijd gaan deze gegarandeerd komen. Daarom is het ten strengste aan te raden om uw mastieken dakbedekking zo snel mogelijk te vervangen.
Het mastiek moet vrijwel altijd tot aan het dakbeschot worden verwijderd. Overlagen is helaas dus niet mogelijk.Na het verwijderen kan er een nieuwe laag bitumen worden geplaatst en kan uw dak er weer tientallen jaren tegenaan.

Ik wil zonnepanelen plaatsen, waar moet ik rekening mee houden?

Platte daken zijn uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel zijn er een aantal factoren waar u rekening mee moet houden. Denk hierbij aan:

 • Oppervlakte
  Een minimale beschikbare dakoppervlakte van 15-20m² is aan te raden. Hier kan een systeem van zo’n 8 panelen op geplaatst worden. Een kleiner oppervlakte is in veel gevallen niet rendabel.
 • Ligging
  Zonnepanelen zijn het meest rendabel wanneer geplaatst in zuidelijke richting. Panelen gericht op het noorden zijn daarentegen af te raden. Op een plat dak kunnen de panelen uiteraard in de juiste richting en hoek geplaatst worden. Vergeet echter niet dat schaduw van nabijgelegen bebouwing ook invloed kan hebben op uw rendement.
 • Energieleverancier/terugleververgoeding
  Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw energieleverancier en u laat informeren over alle voordelen en voorwaarden die verbonden zijn aan het plaatsen van zonnepanelen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.
 • Subsidie
  Veel gemeenten verstrekken subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen. Voor meer informatie hierover kunt u een kijkje nemen op deze website
 • Vergunning
  In de meeste gevallen kunt u zonnepanelen vergunningsvrij op uw dak laten plaatsen. Wel moet u aan bepaalde eisen voldoen. Om problemen te voorkomen is het aan te raden u goed te laten informeren door uw desbetreffende gemeente.

Waarom ligt er grind op het dak?

Oudere, gespijkerde dakbedekking is vaak minder sterk op het dak bevestigd dan de modernere gebrande daken. Om deze reden werd er dus vaak grind over het dakleer gestrooid. Het grind zorgt voor extra gewicht waardoor de wind geen vat kan krijgen op eventuele losse hoekpunten. Ook worden de oudere bitumineuze daken sterk aangetast door UV-straling afkomstig van de zon. Door een laag grind op het dak te plaatsen is er geen directe straling van de zon en gaat uw dak dus langer mee. Een laatste voordeel is dat deze grindlaag ook een hoop warmte absorbeert, dat normaal gesproken rechtstreeks door het dak zou worden opgenomen. In de warme zomermaanden zorgt dit dus voor een koelere onderliggende ruimte.

Er blijft water op het dak staan, wat kan ik doen?

Als er regelmatig water op het dak blijft staan kan dit voor problemen zorgen. Denk hierbij aan snellere slijtage, lekkages en in het ergste geval kan uw dak zelfs doorbuigen en instorten. Het is dus van belang dat hemelwater goed en snel wordt afgevoerd.
Volgens de richtlijnen mogen plassen, direct na een regenbui, maximaal 5 mm diep zijn en 5% van het dakoppervlak beslaan. Hier kunt u zelf een redelijke inschatting van maken. Is het oppervlakte groter, zijn de plassen dieper of maakt u zich simpelweg zorgen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe kan ik zelf zorgen voor een betere waterafvoer?

Het beste advies is om minstens 2 keer per jaar de afvoerpunten en het dak te inspecteren en vrij te maken van bladeren, mossen, takjes en andere ongewenstheden. Dit om verstoppingen te voorkomen en een goede afvoer te garanderen. Blijft er ondanks uw eigen onderhoud toch water staan, dan kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Om grotere problemen te voorkomen is het aan te raden om direct contact met ons op te nemen.

Scheuren in loodslabben

Lood heeft een levensduur van zo’n 30 à 40 jaar. Naarmate het deze leeftijd nadert zal het materiaal zwakker worden, minder goed beschermen tegen weersinvloeden en op den duur scheuren. Dit heeft uiteindelijk lekkages tot gevolg. Het is dus belangrijk om de slabben direct te laten vervangen als u scheuren aantreft.

Voegen laten los bij loodslabben

Als de voeg, waarin een loodslab bevestigt is, afbrokkelt kan de slab uiteindelijk loslaten waardoor er vocht naar binnen kan sijpelen. Als het lood zelf nog in goede staat verkeert kan het gewoon weer opnieuw ingevoegd worden. Is het lood al wat ouder dan is aan te raden om de hele klus in één keer aan te pakken en het lood tegelijkertijd te vervangen.

Verschil tussen een aluminium daktrim en een zinken deklijst

Een daktrim en deklijst hebben allebei hetzelfde doel. Ze worden beiden op dakranden bevestigd als afwerking en verbindingsstuk, houden de dakbedekking op hun plaats, beschermen tegen lekkages en zorgen daarbij ook nog eens voor een mooier aanzicht. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee?
Een daktrim is rechtstreeks op de dakbedekking bevestigd. Door het uitzetten en krimpen van het metaal kan de bedekking op den duur scheuren en zorgen voor lekkages. Dit komt vaak al voor na een jaar of 10.
Een deklijst is bevestigd op een zogenaamde klang. Dit is een soort extra plaatje tussen de dakbedekking en de deklijst. Hierdoor kunnen alle onderdelen onafhankelijk van elkaar werken en is de kans op scheuren dus minimaal. Bovendien hangt een deklijst als een soort paraplu over uw dakrand heen. Dit geeft een nog betere bescherming tegen lekkage. Tot slot gaat een deklijst vaak net zo lang mee als uw dakbedekking zelf.
Het moge dus duidelijk zijn dat een deklijst haar werk beter doet dan een daktrim en daarom de voorkeur verdient.

Er ligt mos op het dak, wat kan ik doen?

Het is belangrijk om uw platte dak zoveel mogelijk vrij te houden van mos. Ondanks dat het slechts om een minuscule begroeiing gaat, zal deze uw dak op den duur toch kunnen aantasten. Als u van het begin af aan regelmatig onderhoud uitvoert, is dit gelukkig vrij simpel zelf tegen te gaan.
Let op! Zorg er absoluut voor dat u de dakbedekking niet beschadigd tijdens het schoonmaken. Dit kan voor nog grotere problemen zorgen. In de meeste gevallen zullen een bezem en warm water voldoen. Mocht dit niet voldoende blijken dan kunt u eventueel een ontmossing-middel gebruiken of simpelweg contact met ons opnemen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of andere extreme maatregelen. Ook het zelf gebruiken van een hogedrukspuit raden wij niet aan.

Last van vogels op het dak, wat kan ik doen?

Vogeltjes in de tuin, leuk! Vogels op/in het dak, dat is iets minder leuk. Vogels kunnen namelijk zorgen voor schade, stank, geluidsoverlast en verstoppingen. Gelukkig zijn er meerdere diervriendelijke mogelijkheden om vogels te weren van uw dak. Denk hierbij aan het gebruik van netten, (elektrische) bedrading, duivenpinnen etc. Samen kunnen wij op zoek naar de optie die het beste aansluit op uw specifieke situatie. Nogmaals, alle genoemde toepassingen zijn diervriendelijk en zullen de vogels niet verwonden. Voor vragen of advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Waarom beginnen met het dak bij renovatie aan uw huis?

Bij grote(re) renovaties is het altijd aan te raden om van buiten naar binnen te werken. Hierdoor is de binnenkant van uw huis beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. U wilt uiteraard geen lekkage in uw zojuist gerenoveerde slaapkamer.
Daarnaast is het ook verstandig om van boven naar beneden te werk te gaan. Het is vanzelfsprekend dat vuil altijd naar beneden valt. Hier geldt dus ook weer dat u uw zojuist gerenoveerde kamer niet vuil wilt maken met mogelijke rommel dat van het dak/plafond afkomt.
Het is te vergelijken met het lappen van een raam. Begint u onderaan en werkt u naar boven, dan is uw raam alweer vuil voordat u de bovenkant heeft bereikt.
Oftewel, bij verbouwingen en renovaties is het altijd verstandig om bij het dak te beginnen.

Lekkage

Hoe ontstaat lekkage?

Lekkages kunnen vele verschillende oorzaken hebben en de exacte oorsprong is niet altijd even gemakkelijk op te sporen. Gelukkig, of eigenlijk helaas, ontstaan de meeste lekkages rondom het dak en maakt dit de zoektocht dus iets eenvoudiger. Hieronder een lijst met de meest voorkomende oorzaken:

Ten eerste kunnen door de jaren heen barstjes en scheurtjes ontstaan in uw dakbedekking. Verschillende weersomstandigheden zijn hiervan de voornaamste oorzaak. Hitte, kou, vocht en droogte zullen allen hun sporen achterlaten. Ook begroeiing, vuil en andere ongewenstheden dragen hier hun steentje aan bij.

Een andere oorzaak van daklekkages zijn verstoppingen van uw hemelwaterafvoer. Een verstopping zorgt er simpelweg voor dat het water niet kan worden afgevoerd waardoor het op uw dak blijft staan.Op de korte termijn kan dit meestal niet veel kwaad, maar ook hier geldt dat de tijd haar werk zal doen.

Verder kunnen bij hellende daken loszittende, beschadigde of missende dakpannen en andere onderdelen zorgen voor lekkages.

Een laatste mogelijke oorzaak is vaak te vinden bij lichtkoepels, schoorstenen, rookkanalen en andere met het dak verbonden elementen. Door de extra aanwezige naden en kieren zijn dit gevoelige plekken

Om lekkage te voorkomen is het belangrijk om regelmatig inspecties en onderhoud aan uw dak uit te (laten) voeren.

Hoe herken ik een lekkage?

Een lekkage is vrij simpel op te merken, helaas is er vaak al schade ontstaan voordat u de lekkage ontdekt. Daarom is het van belang zo snel mogelijk te handelen wanneer u een lek vermoedt.

De eerste aanwijzingen zijn vochtplekken in het plafond of op de wanden. Ook kan het behang van uw muren loslaten doordat het vocht al ruimschoots in de dakconstructie en muren is opgenomen. Een laatste indicatie is schimmelvorming. Dit betekent meestal dat het vocht al een geruime tijd aanwezig is.

Verzekering na lekkage

Na een hevige lekkage zijn er vaak spullen beschadigd of defect. In dit geval zult u meestal aanspraak kunnen maken op twee verschillende verzekeringen, namelijk de opstalverzekering en inboedelverzekering.

Voor huiseigenaren is een opstalverzekering verplicht, deze dekt schade aan muren, deuren, vloeren, plafonds, etc.

Een inboedelverzekering is daarentegen optioneel, maar zeker aan te raden. Deze dekt namelijk losse objecten die beschadigd zijn als gevolg van de lekkage. Denk aan elektronica, meubilair etc.

Het belangrijkste om te doen na het opmerken van een lekkage is direct foto’s maken en contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Vergeet natuurlijk ook niet om waardevolle spullen direct weg te zetten.

Vaak zal uw verzekeringsmaatschappij een significant deel van de schade vergoeden. Wel zijn daar bepaalde voorwaarden aan verbonden. Als de lekkage bijvoorbeeld is ontstaan door achterstallig onderhoud, of op een andere manier voorkomen had kunnen worden, keert de verzekeringsmaatschappij meestal niets uit. Dit bevestigt nogmaals hoe belangrijk een degelijk onderhoud aan uw dak is.

Dakbeschot verrot

Het dakbeschot is het gedeelte tussen de dakbedekking en de dragende constructie. Als uw dakbeschot verrot is geraakt na een lekkage zal deze natuurlijk hersteld moeten worden. De lekkage toont echter ook aan dat er sprake is van een lek of beschadiging aan de dakbedekking. Het is dus belangrijk om eerst op zoek te gaan naar de voornaamste oorzaak van de lekkage.

Afhankelijk van de ernst en oorzaak van het beschadigde dakbeschot kan er gekozen worden voor de beste/goedkoopste oplossing. Soms is het mogelijk om slechts een deel van het dakbeschot te vervangen, maar soms is het juist verstandiger om voor een volledige vervanging te kiezen. U kunt ook van de mogelijkheid gebruik maken door uw dak gelijktijdig te laten isoleren. Voor een professioneel advies hierover kunt u altijd contact met ons opnemen.

Boeidelen verrot

Boeidelen of boeiboorden zijn de opstaande randen bij een dakrand, plat dak of dakgoot. Ze zorgen ervoor dat wind en neerslag niet tussen de gevel en dakbedekking kunnen komen. Als uw boeidelen verrot of beschadigd zijn kan dit voor lekkage zorgen. Het is dus belangrijk om deze tijdig te herstellen of vervangen.

Als u de boeidelen laat vervangen kunt u kiezen uit verschillende materialen waaronder verschillende soorten hout en kunststof. Velen vinden hout het mooist ogen, helaas vraagt hout ook het meeste onderhoud. Kunststof, zoals Trespa, heeft nauwelijks onderhoud nodig en gaat vaak ook nog langer mee dan hout.

Lekkage lichtkoepel

Helaas ontstaat er nog wel eens condens of lekkage bij een lichtkoepel. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk aan foutieve montage, schade of simpelweg ouderdom. Meestal is het lek eenvoudig op te sporen en repareren voor een ervaren dakdekker. Vraag uzelf bij oudere lichtkoepels wel op voorhand af of u een reparatie of vervanging prefereert. Voor advies hierover kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Lekkage dakraam

Lekkages bij het dakraam kunnen vele oorzaken hebben en zijn soms lastig op te sporen. Als het probleem eenmaal gevonden is, is deze gelukkig meestal wel vrij simpel te verhelpen. Er zijn ook een aantal stappen die u zelf alvast kunt ondernemen:

 • Reinig de gootstukken rondom het dakraam
 • Controleer of de afstand tussen de dakpannen en het dakraam tussen de 30-60 mm is.
 • Controleer of er geen water blijft staan op de slabbe – de strook onder het dakraam.
 • Controleer op gebroken of beschadigde dakpannen rondom, maar vooral boven, uw dakraam.

Mocht het probleem hiermee niet zijn opgelost dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een professioneel advies.

Waarom vormt er schimmel op de muur of plafond?

Heeft u last van schimmelvorming in uw woning, dan duidt dit aan dat er sprake is van een vochtprobleem. Schimmelvorming zorgt niet alleen voor een onaangenaam aanzicht, het kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is dus van uiterst belang om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van schimmel. Wanneer u schimmelplekken bijvoorbeeld aantreft in uw badkamer, zal de oorzaak waarschijnlijk een slechte ventilatie zijn. Komt het voor op een muur op de begane grond, dan kan het een aanduiding zijn dat u last heeft van optrekkend vocht. Is het probleem echter hoog op de muur of het plafond te vinden, dan is er mogelijk sprake van een lekkage.

Het is dus belangrijk om de oorzaak te vinden, voordat er kan worden overgegaan tot vervolgstappen. Kunt u de oorzaak zelf niet opsporen dan kunnen wij u hier uiteraard bij helpen.

Wat kan ik doen om schimmelvorming tegen te gaan?

Het is belangrijk om elke ruimte van uw woning/pand dagelijks goed te ventileren. Schimmel groeit namelijk erg graag op vochtige plekken. Het ontstaan van vocht is helaas onmogelijk tegen te gaan maar vocht kan geen problemen veroorzaken indien het buitenshuis wordt afgevoerd.

Ventileren kunt u heel makkelijk doen door simpelweg uw ramen of deuren tegen elkaar open te zetten. Andere oplossingen zijn luchtroosters in de de raamkozijnen, een afzuigsysteem in bijvoorbeeld de badkamer of een luchtontvochtiger in de gewenste ruimte.

Mocht dit allemaal niet voldoende blijken, en heeft u toch last van schimmel, dan is er waarschijnlijk sprake van een ander onderliggend probleem. Wilt u hierover meer informatie of advies dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat kan ik doen als er al schimmel aanwezig is?

Om te beginnen kunt u zelf de schimmel alvast verwijderen, dit om mogelijke gezondheidsrisico’s te vermijden. Dit lost de onderliggende oorzaak echter niet op en de schimmel zal dus gegarandeerd terugkomen. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te vinden en zo het probleem te verhelpen

Let op! Verwijder schimmel nooit met een droge doek, spons of borstel. Dit zorgt er namelijk voor dat de deeltjes loslaten, zich zullen verspreiden door de kamer en dat u deze mogelijk inademt. Gebruik daarom altijd een vochtige doek of spons. Mocht dit niet voldoende blijken dan kunt u, in plaats van water, een soda/water oplossing(6 gr/L) gebruiken of onverdunde (witte) azijn.

Dakgoot

Wat is het verschil tussen een dakgoot, bakgoot en een mastgoot?

Deze drie begrippen kunnen soms voor verwarring zorgen doordat ze hetzelfde klinken. Maar wat is dan het verschil tussen deze drie? Ten eerste moet duidelijk zijn dat een bakgoot en een mastgoot allebei dakgoten zijn. Het zijn dus verschillende types/modellen dakgoten. Nu resteert alleen nog de vraag, wat is het verschil tussen deze twee types?

Bakgoot:

 • Heeft opstaande randen, een platte bodem en is (meestal) voorzien van betimmering
 • Heeft volgens velen een mooiere uitstraling
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Makkelijk te herstellen

Mastgoot/hanggoot:

 • Is halfrond van vorm en ziet er dus ongeveer uit als een halve, horizontale regenpijp
 • Heeft een betere afvoer door de ronde vorm
 • Goedkoper
 • Eenvoudig te bevestigen

Het moge duidelijk zijn dat beide dakgoten hun voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk hangt de keuze dus af van uw persoonlijke voorkeur.

Welke materialen worden gebruikt voor het maken van dakgoten?

De meeste dakgoten in Nederland worden vervaardigt uit zink of kunststof. Daarnaast zijn er echter nog talloze andere materialen. Denk aan koper, RVS, aluminium etc.

Waarom zou ik kiezen voor een zinken dakgoot?

Zoals al eerder aangegeven zijn in Nederland de meeste dakgoten gemaakt vervaardigt uit zink. Maar waarom is zink nu zo’n veel gekozen optie?

 • Prijs/kwaliteit verhouding
  Zink is niet de goedkoopste optie, maar het heeft wel een erg lange levensduur. U zult dus tientallen jaren kunnen genieten van uw investering.
 • Levensduur (link:hoe lang gaat een dakgoot mee)
  Zoals zojuist gezegd gaat zink erg lang mee. Gemiddeld zo’n 30 tot 40 jaar. Door o.a. nieuwe technologische ontwikkelingen wordt geschat dat een hedendaagse, nieuw geplaatste, zinken dakgoot tot wel 70 jaar mee kan gaan!
 • Uitstraling
  Zink kan erg mooi staan op verschillende soorten panden. Het materiaal zelf springt er niet heel erg uit maar juist daardoor wordt het vaak een mooi onderdeel van het geheel.
 • Reparatie
  Eventuele schade, door bijvoorbeeld storm, is relatief eenvoudig en snel op te lossen.
 • Onderhoud
  Het is belangrijk om een zinken dakgoot minstens eens per jaar te reinigen. Haal simpelweg alle bladeren en ander vuil uit de dakgoot. Dit zal de levensduur sterk ten goede komen en is overigens aan te raden voor elk soort dakgoot.
 • Oxidatie
  Omdat zink een metaal is kan het ook oxideren, wat kan zorgen voor lekkages. Kiest u echter voor een hoogwaardige kwaliteit zink, zoals wij gebruiken, zal dit probleem zich nauwelijks tot niet voordoen.

Al met al wegen de voordelen op tegen de nadelen. Kiest u voor een zinken dakgoot, en besteedt u hier de nodige zorg en aandacht aan, dan kunt u hier waarschijnlijk de rest van uw leven de vruchten van plukken.

Hoe lang gaat een dakgoot mee?

De levensduur van uw dakgoot wordt vooral bepaald door het gebruikte materiaal. In de regel gaat een zinken dakgoot langer mee dan een kunststof dakgoot. Een goed gemonteerde en onderhouden zinken dakgoot gaat gemakkelijk 30 tot 40 jaar mee. Door technologische ontwikkelingen en betere opleidingen voor de monteurs wordt geschat dat een nieuw geplaatste zinken dakgoot tegenwoordig wel 70 jaar mee kan gaan!
Een kunststof dakgoot heeft een kortere levensduur. Gemiddelde zo’n 20 à 25 jaar. Kunststof heeft daarentegen minder onderhoud nodig dan een zinken dakgoot.

Mijn dakgoot lekt, wat nu?

Als uw dakgoot lekt kan dit al snel zorgen voor ernstige problemen. De onderliggende draagconstructie kan rotten, binnenshuis kunnen problemen met vocht en schimmel ontstaan en bovendien kan de lekkage uw gevelconstructie aantasten.

Afhankelijk van hoe de dakgoot er aan toe is kunnen er verschillende maatregelen genomen worden. Soms hoeft slechts een klein gedeelte hersteld te worden, maar in het ergste geval zal de volledige goot vervangen moeten worden. Het is ook mogelijk dat uw dakgoot niet lek is maar slechts verstopt. In dit geval zal een goede schoonmaakbeurt het probleem al verhelpen. Wat voor uw situatie de beste oplossing is wordt o.a. bepaald door het materiaal van uw dakgoot, de leeftijd en de ernst van de lekkage.

Het is van belang dat u zo snel mogelijk handelt als u een lek ontdekt of vermoedt. Soms is het mogelijk om het lek zelf te repareren maar dit is eigenlijk meestal slechts een tijdelijke oplossing. Het is dus aan te raden om zo snel mogelijk contact op te nemen met een expert.